Leuke spots, Levensdingen, Verbeelding

Wandelen op de Veluwe: geniet nog een paar weken van de prachtige paarse heide

In augustus maakte ik weer een paar fijne wandelingen op de Veluwe. Iedere keer geniet ik van de mooie landschappen, loslopend wild (met een beetje geluk), het gezellige gezoem van de bijtjes en de zoetige zomergeur. En de afgelopen weken zag ik de heide van kleur veranderen. Weet je dat die momenteel helemaal paars is? De struiken staan in volle bloei! Uiteraard ging ik met mijn camera op pad en neem ik je mee in mijn wandelroutes. 

Waar kan je wandelen op de Veluwe?
Er zijn verschillende plekken waar je de heide kan bewonderen. Vanuit Arnhem stad ga ik met de auto vaak naar het Rozendaalsche Veld (Rozendael) of Nationaal Park Veluwezoom (Rheden). Deze plekken liggen naast elkaar en mag je betreden na zonsopgang en voor zonsondergang. Ook heb je Het Nationale Park De Hoge Veluwe, toegankelijk vanuit Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo. Doordat dit een particulier natuurgebied is, betaal je entree.

Rozendaalsche veld
Het Rozendaalsche veld, ook wel Rozendaalse veld of Velperhei genoemd, is een heidegebied op de Veluwe in de gemeente Rozendaal bij Velp. Dit gebied sluit nauw aan Veluwezoom. Vanaf Arnhem doe je er ongeveer een halfuur over: rijd richting Velp en houd Rozendaal aan. Voorbij restaurant The Hunting Lodge ga je linksaf naar de Schietbergseweg en op deze kronkelweg naar boven door het bos heb je verschillende parkeerplaatsen die je niet kan missen. Daar loop je direct de heide op en lopen we meestal op gevoel een rondje. We zijn altijd weer bij de auto terug gekomen 😉 Een stukje verderop bij het Paviljoen de Posbank zijn ook wandelroutes uitgestippeld.

Paarse heide

Paarse heide op het Rozendaalse Veld

Zandverstuiving en houtstronken

Zandverstuiving en houtstronken

De zonsondergang vastleggen

De zonsondergang vastleggen

 

Nationaal Park Veluwezoom
Ten noordoosten in Rheden ligt de Veluwezoom. Vanaf het bezoekerscentrum starten diverse wandelroutes. Je rijdt in zo’n 20 minuten naar Heuvenseweg 5a, parkeert je auto en je wandelt zo het gebied in. Begin augustus liep ik de Sagen en Legendentocht (7.4 km). Echt een aanrader, want deze is erg afwisselend met mooie verschillende landschappen. Door bos, naar de hei en langs horeca (Koepel de Kaap) met hellingen en trappen. Een fijne workout!

 

 

De heide begin augustus: een beetje paars

De heide begin augustus: een beetje paars

Wildgrazende paardjes

Wildgrazende paardjes

Bramen langs het pad

Bramen langs het pad

Hoe ziet de heide er nu uit?
Op de foto’s hierboven zie je al wel wat paars, maar was de heide nog niet zo in volle bloei als afgelopen maandag (21 augustus). Met Arthur liep ik de Veluwezoom Posbank (5.4 km) route en de struiken zijn nu volledig gekleurd. Prachtig!

Kudde schaapjes

Kudde schaapjes

Zie jij het lieveheersbeestje?

Zie jij het lieveheersbeestje?

Kan deze poel nóg groener?

Kan deze poel nóg groener?

Wauw, de heideheuvel is zo goed als helemaal paars

Wauw, de heideheuvel is zo goed als helemaal paars

De heidestruiken in volle bloei

De heidestruiken in volle bloei

 

Prachtig heuvellandschap

Prachtig heuvellandschap

Even pauze

Even pauze

Gele bloemen

Gele bloemen

Mooi uitzicht

Mooi uitzicht

 

 

Kijk dan daar

Kijk daar

Sta je dan

Sta je dan

Koekoek, tot snel!

App met wandelroutes
Tip: download de Natuurmomenten app ‘Natuur Routes’. De wandelroutes download je en loop je op je GPS, navigeert je naar het startpunt en als je onderweg nog informatie wil bij de punten dan wordt dat verteld. Handig! En gratis, al wordt wel gevraagd om Natuurmonumenten te steunen met een vrijwillige donatie.

Heb jij de ‘paarse pracht’ al gespot?
De heide bloeit een maand lang tot half september: de mooiste tijd om de genieten van de paarse heidevelden. Dus ga wandelen en bewonder de ‘paarse pracht’ nu het nog kan! En natuurlijk de groene bomen, de felle bloemen, het loslopend wild, de siltige zandgolven en nog meer natuurschoon. En dat in eigen land dichtbij huis. 🙂

Wandel jij ook weleens op de Veluwe? Wat is jouw favo plek? Ik ben benieuwd!

Previous Post Next Post