Leuke spots, Levensdingen, Prikbord

On a lifesaving mission in de beatbox op Huntenpop! Help jij ook mee levens redden?

Gisteren was ik op Huntenpop, een jaarlijks muziekfestival in Ulft (de Achterhoek). Ik klets dan met vrienden en bekenden onder het genot van een hapje, drankje en muziek op de achtergrond. Gewoon genieten! En zorgeloos. Daarom vind ik het goed dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan voorlichting en preventie van de bezoeker. Zo zijn er oordopjes te koop, kan je je laten beschermen tegen de zon (welke? ūüėČ ) bij de insmeerbar van de KWF √©n was er de beatbox van de Hartstichting. Deze mini escape room maakte ons zo nieuwsgierig dat we er wel in m√≥esten. ‘I’ve got a heartbeat’ is een fantastisch initiatief naar mijn hart!

Hartstichting

♥ Missie Hartstiching: hart- en vaatziekten verslaan
Elke dag overlijden in Nederland meer dan 100 mensen aan hart- en vaatziekten. En dat aantal neemt alleen maar toe. Dat¬†vindt de Hartstichting onacceptabel.¬†Zij werkt¬†samen met wetenschappers, artsen,¬†samenwerkingspartners en vele vrijwilligers¬†aan oplossingen om hart-en vaatziekten eerder op te sporen en beter en sneller te behandelen. Haar missie is hart- en vaatziekten te verslaan! Dit doet ze door het financieren van onderzoek naar¬†hart- en vaatziekten, voorlichting en steun geven aan pati√ęnten en naasten, burgers een¬†reanimatiecursus laten volgen om extra levens te redden¬†bij een hartstilstand √©n ze zet zich in voor een¬†hartgezonde toekomst voor alle kinderen.

“Heel Nederland een hartveilige zone!”

‚ô•¬†Vol verwachting klopt ons hart…
De Hartstichting zet zich dus actief in. Op Huntenpop gaven ze voorlichting op een leuke manier.¬†Voor de ingang stond een jongeman met z’n rode ‘I’ve got a heartbeat’ shirt ons op te wachten. We vroegen ons af wat het nou inhield, die mysterieuze beatbox. “Ja, daar kan ik niet zoveel over zeggen.” Wij: Jullie zijn zeker van de Hartstichting he? “Ook dat kan ik niet vertellen, dan verklap ik misschien teveel.” Lekker geheimzinnig… dat maakte ons natuurlijk alleen nog maar m√©√©r nieuwsgierig zodat we het avontuur aan gingen. Na een leuk praatje en het betalen van een muntje entree (t.w.v. ‚ā¨ 2,50) waren wij aan de beurt. Let op: Wil je dit nog een keer zelf ervaren op een festival? Skip dan de volgende drie alinea’s, want ik spoil.

Bij de ingang van I've got a heartbeat - Beatbox op Huntenpop

Bij de ingang van I’ve got a heartbeat – Beatbox op Huntenpop

♥ De DJ heeft een hartstilstand: help! 
We liepen in een donkere kamer met harde muziek en een DJ paneel. Ik dacht, leuk ik mag muziek draaien en liep door achter het paneel. En daar lag iemand! Ofja, een pop.. schrikken! ūüėĮ Je kan je voorstellen dat mijn hart harder ging kloppen. Ik keek meteen om me heen naar aanwijzingen, ontdekte een AED (Automatische Externe Defibrillator) met een cijferslot en die moesten we natuurlijk ontrafelen. Iedereen zocht de kamer af naar de code en met een hulplijn (112) zijn we er in geslaagd om die te vinden en de AED te pakken voor reanimatie. In de tussentijd kwam de ambulancebroeder om het over te nemen. Dat is gelukt binnen de 6 minuten… Gered! Een pak van ons hart! Uiteraard was dit een (na)gespeelde sc√®ne¬†om serieus van te leren. Dat kan ik je wel op je hart drukken.¬†ūüėõ

Polaroid picture! #beatbox

Polaroid picture! #beatbox

♥ Je wíl meer weten
Vervolgens kwamen we in extase weer buiten waar we nog wat info kregen en we samen op de foto mochten. Mijn vriendin is politieagente en wist er al wel veel vanaf voor haar werk. Maar zij is denk ik √©√©n van de weinigen net als ik in Nederland die weet hoe zo’n situatie in zijn werk gaat en wat je te wachten staat (zie ook de cijfers verderop in het artikel). Na wat vragen en uitleg, mochten we samen op de foto. Ook stond er een collectebus en kon je een pet kopen voor een muntje zoals wij deden. Zo sponsor je niet alleen de horeca ūüėČ Samen met mijn vriendin hebben we ons e-mailadres achtergelaten voor het volgen van een reanimatiecursus¬†om ons aan te melden als buurthulpverlener.

♥ Een geweldig initiatief
Hier is over nagedacht: op een spannende en vermakelijke manier leer je over het proces -een situatie die jij en ik allemaal eens kunnen meemaken-, is ingespeeld op de doelgroep bij muziekfestivals én heeft voldoende call-to-actions zodat je (direct) kan helpen. Voorlichting en entertainment, I love it!

Met de Hartstichting medewerker

‚ô• Wat als iemand een hartstilstand krijgt?
Daar heb ik ook wel eens over nagedacht. Het lijkt me verschrikkelijk als er iemand in mijn buurt dit overkomt en ik niets kan doen. Machteloos toekijken? Nee, dat wil ik niet. Iedere seconde telt! Het is goed dat de Hartstichting aan voorlichting doet, want veel Nederlanders (inclusief ik) weten hier inderdaad nog maar weinig hierover. De hartcijfers uit het onderzoek van Het Rode Kruis liegen er dan ook niet om:

Cijfers hartstilstand en reanimatie

Cijfers hartstilstand en reanimatie

‚ô• Volg de 6 stappen bij een hartstilstand
Bij een hartstilstand is er acuut levensgevaar. Direct starten met reanimeren en het aansluiten van een AED redt levens. Hou hierbij de onderstaande 6 stappen aan. In een reanimatiecursus oefen je deze en leer je hoe je een AED kan bedienen.

De 6 stappen bij een hartstilstand:

1. Controleer het bewustzijn

 • Schud voorzichtig aan de schouders en vraag: ‚ÄėGaat het?‚Äô
  Geen reactie? Het slachtoffer is bewusteloos. Blijf bij het slachtoffer. Roep om hulp.

 

 

 

2. Bel direct 112 (of laat iemand bellen)

 • Meerdere mensen aanwezig? Laat een persoon 112 bellen en een ander direct een AED halen.
 • Instructies voor 112 bellen: vraag om een ambulance en zeg dat het slachtoffer niet reageert.
 • Zet de telefoon op de speaker, zodat de medewerker van de meldkamer je kan helpen terwijl je bezig bent.

3. Controleer ademhaling

 • Leg een hand op het voorhoofd en kantel het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen.
 • Til de kin op met 2 vingertoppen van de andere hand (kinlift).
 • Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is.
  Geen normale ademhaling en bent u alleen? Haal een AED indien deze direct beschikbaar is.

4. Start direct met 30 borstcompressies

 • Zet uw handen midden op de borstkas.
 • Duw het borstbeen 5 √† 6 cm in.
 • Doe dit 30 keer in een tempo van tenminste 100 keer per minuut (maximaal 120 per minuut).

 

 

 

 

5. Beadem 2 keer

 • Doe de kinlift (zie stap 3).
 • Kantel het hoofd naar achteren.
 • Knijp de neus dicht.
 • Pas mond-op-mondbeademing toe.
 • Beadem 1 seconde z√≥ dat de borstkas omhoog komt (kijk naar de borstkas).
 • Laat het slachtoffer uitademen.
 • Beadem in totaal 2 keer.

Ga door met reanimatie en wissel 30 borstcompressies af met 2 beademingen.

 • Als er een 2e hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.
 • Onderbreek de reanimatie altijd zo kort mogelijk.

6. Als de AED er is

 • Onderbreek de borstcompressies zo kort mogelijk.
 • Ontbloot de borstkas.
 • Zet de AED aan en doe altijd wat de AED zegt.
 • Bevestig de elektroden.
 • Als er een 2e hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.
 • Onderbreek de reanimatie altijd zo kort mogelijk.

Volg de opdrachten van de AED op, totdat de ambulancezorgverleners zeggen dat je mag stoppen.

 ♥ Volg een reanimatiecursus en red levens in je buurt
Je kan als burger dus een basiscursus reanimatie volgen bij de Hartstichting zodat je in je buurt iemand met een hartstilstand kan helpen. En hoe werkt dat dan, burgerhulpverlener zijn? Zie hieronder de infographic van de Hartstichting:

Burgerhulpverlener

Infographic: Wat doet een burgerhulpverlener?

Wil jij dit nou ook? Meld je dan aan!

‚ô• Reanimatie App
Na een reanimatiecursus alle reanimatiestappen nog eens op je gemak doornemen? Download dan de gratis Reanimatie App met alle stappen, een kennisquiz en instructievideo’s.

♥  Toon je hart en doneer
Vind je zelf reanimeren toch wat te heftig? Dan kan je ook via¬†andere manieren doneren. We’ve got a heartbeat!

Reanimatie

Previous Post Next Post