Auw of wauw, Leuke spots, Levensdingen

Mijn meisjesdroom kwam uit: helikoptervliegen met Heliwens

Vorige week spotte ik de ‘wolkjesfabriek’ in Duiven én de Eusebiuskerk in Arnhem vanaf boven in een helikopter. Hoe gaaf is dat! Als klein meisje wilde ik dat al en nu dacht ik ‘fuck it, let’s do this!’. Hoe kom ik erbij om dit te gaan doen en hoe was mijn belevenis in de wolken? Stap maar in!  

Stiekem dromen over helikopter vliegen
Vroeger.. toen ik nog een elfjarig ‘deerntje’ was en naar de Zillewoldse Zommermarkt een helikopter in een weiland zag staan die voor een leuk prijsje rondjes vloog boven het dorp begon het bij mij te kriebelen. Wat een stoer apparaat, die vliegt zo hup de lucht in en stuurt waar ‘ie heenwil. Ja, ik was onder de indruk van de echte grote ‘budgie’ waar ik ook wel een vlucht in wilde. Maar niemand wilde met me mee -snik- dus ik heb het idee even laten vliegen. Vier jaar geleden deed ik dan maar een proefles Cessna vliegen met m’n zus en een vriend (om de beurt natuurlijk – zo groot is zo’n vliegtuigje niet) en dat was echt gaaf! Maar genoeg daarover.

Hallo Heliwens
Even terug naar de helicopter. Want ja, die zat nog altijd in mijn hoofd en nog altijd had ik een beetje spijt van dat ik dat toen niet heb gedaan. En spijt.. dat kan je beter hebben van dingen die je niet hebt gedaan toch? (In de meeste gevallen dan). En aangezien ik voorlopig geen geld heb voor een grote vlucht in Amerika boven de Grand Canyon of New York dan maar in eigen kikkerlandje. Zo kwam ik dan ook de deal van Heliwens tegen op Vakantieveilingen met regio Arnhem in de agenda. Na een paar dagen ‘azen’ en bieden op een goede prijs -ben immers ook een Hollander- gewonnen en geboekt. Hi Ha Heli, here I come!


Segway rijden
De ‘heli scene’ vond plaats op een boerderij in Duiven waar een crew klaar staat. De boer kwam gezellig een praatje maken, ik mocht een kijkje nemen in de stallen en je kon er koffie of thee drinken. Voor (en/of na) je vlucht kon je segway rijden. Dat leek me in eerste instantie een beetje suf, maar eigenlijk is het best grappig. Je rolt echt op je evenwicht en stiekem vond ik dit spannender dan het vliegen. Ik was even bang dat ik achterover kuukelde, maar het ging goed en ik kon zonder blessures de helikopter in 😛

Best leuk dat segway rijden

Best leuk dat segway rijden

Vliegensvlugge vlucht
En hoe was dat? Instappen, gordel om, headset op en wegwezen! Wat ging het snel, van de grond naar in de lucht. Dat was echt voordat je het doorhad. Wat me meteen opviel is dat een heli heel stabiel en veilig voelt en dat is het ook gehe. We gingen meteen hop richting Arnhem (jeej!), vlogen boven de ‘wolkjesfabriek’ en zag vanaf een afstandje de Eusebiuskerk. In onze straat kijken we vanaf ons appartement tegen de Eusebius aan dus dat is wel tof. Echt een verschil met een vliegtuigje die best wel wiebelig is. Het leukste vind ik dan een ‘loopje’, dat je zo schuin een bocht maakt. Eng? Nee vond ik helemaal niet. En een hoogtepuntje was het zeker, wel een vliegensvlugge 😀 En oh, die wind bij het opstijgen en landen is verfrissend sterk. Als je ervoor staat, moet je je wel even schrap zetten haha. Letterlijk blown away zegmaar. Heerlijk!  In de video hieronder krijg je een indruk hoe dat gaat. Lekker dynamisch gefilmd ook 😛 Vlieg je mee?

Uiteraard ben ik niet de enige die foto’s maakt van de helikopter 😉

Kijk, de ‘Wolkjesfabriek’ ofwel de AVR-afvalverwerkingsfabriek in Duiven

Luchtfoto stukje van Arnhem – Wat herken jij?

*Smile*

Helivliegen is dynamisch
Wist je dat helikopters ten opzichte van gewone vliegtuigen verticaal kunnen opstijgen en landen, zodat ze geen start- en landingsbaan nodig hebben, in de lucht stil kunnen hangen en zijwaarts en achteruit kunnen vliegen? Ze worden daarom veel ingezet bij reddingsacties, militaire en civiele toepassingen. Oftewel offshore. Piloot Pieter (27) uit Leiden vindt het ontzettend leuk om met een heli te vliegen: “Het is erg dynamisch. Je kunt bijvoorbeeld een directeur van zijn kantoor naar zijn jacht vliegen. Het is niet gewoon vliegen van vliegveld naar vliegveld.” Mensen kunnen hem ook inhuren om iemand te verrassen. “Laatst vloog ik naar Sint Nicolaasga om daar een jarige te verrassen met een rondvlucht.” Hij vliegt momenteel nog op freelance basis door het hele land, maar zijn droom is fulltime in de lucht waar ook ter wereld. Tot die tijd regelt hij fotovluchten samen fotografen om luchtfoto’s te maken van boerenbedrijven en de windmolenprojecten in de polder, maakt rondvluchten boven de tulpenvelden en is hij ook bij evenementen actief voor helivluchten.

De selfie met Pieter de piloot mag natuurlijk niet ontbreken 

Just do it
‘Hoe kom je erbij?’ Jup, die vraag kwam natuurlijk weer. Internet, dromen en internet mensen 😀 Toen ik als klein meisje die vlucht niet alleen had gedaan kom ik mezelf achteraf wel voor m’n hoofd slaan, want waarom deed ik dat niet gewoon? Het zal de leeftijd wel zijn geweest. Als inmiddels 28-jarige volwassene (ahum) heb ik door de jaren heen wel geleerd dat je als je iets wil gewoon moet doen. Angst, geen geld, geen tijd? Excuses. Kijk, het kan soms gewoonweg echt niet of het is niet de timing. Maar meestal moet het wel echt lukken als je ogen en oren maar open houdt. Dus mijn advies als je twijfelt over zo’n ervaring: gewoon doen!

Helikopter landing

Tips voor het boeken van een helikoptervlucht
Je kan een helikoptervlucht zelf zo duur en kort of lang maken als je wil. Boek je bij Heliwens? Dat regelen ze alles netjes voor, tijdens en na. Wees wel voorbereid dat een ultra korte vlucht wat betreft prijs alsnog snel hoger uitvalt, omdat je voor ‘extra’s’ moet bijbetalen. En ja, het is balen als je denkt ‘Oh chill, ik kan in een helikopter voor 25 euro in plaats van 70’ en er vervolgens kosten bijkomen, maar that’s up to you. Wil je op een bepaalde tijd? Plek in de cockpit? Dan betaal je een paar tientjes meer. Nou heb ik als blogger de cockpitplek gekregen (thanks Heliwens!) dus dat scheelt  🙂  Mijn tip tijdens de vlucht: vooral genieten! Knipper niet met je ogen en laat je camera een beetje hangen om de ervaring echt te beleven. I know, dat is ook altijd mijn struggle, maar de foto’s en filmpjes worden toch niet top.

Nieuwe brandstof voor de volgende ronde (verboden terrein voor fotografen gehe)

Meisjesdroom
Nog even een kritische shout out als marketeer naar Heliwens die als zo geschreven doel heeft om ‘een jongensdroom mogelijk te maken’. Ik snap jullie boodschap dat iedereen met welke wens dan ook kan meevliegen, maar hallo ik ben een meisje! Het lijkt me niet de bedoeling om ons (b)uit(en) te sluiten. Mijn meisjesdroom is in ieder geval uitgekomen. Lekker puh! Dan begin ik nu maar eens te sparen voor de Grand Canyon experience. 😎

En jij? Heb jij al eens in een heli gevlogen of wil je dat nog gaan doen? Ik ben benieuwd!

Previous Post Next Post