Levensdingen, Prikbord

Mag het een beetje ‘mooier’? Als fotobewerking te ver gaat

We leven in een (online) wereld waarin met name jongvolwassenen bewust dan wel onbewust hunkeren naar schoonheid in welke zichtbare vorm dan ook en dit op social media vinden. Op Instagram wemelt het van de edgy en smoothe foto’s met een knap filter. Of het nu een kek natuurplaatje is of een flawless profielshot die zonder twijfel een boost heeft gehad. Neem maar eens een kijkje op accounts als travelawesome of wonderful_places waar een heus kleurenpallet van je scherm af spat. En wat dacht je van de kiekjes van Kylie Jenner waarmee ze momenteel één van de 10 meest gevolgde celebrities is? Ik vind het wat plastic fantastic ogen, maar hey ze heeft wel ruim 77 miljoen volgers dus blijkbaar doet ze iets goed.

We want more
Hoe je (wan)smaak ook is: Instagram is en blijft voorlopig een gigantische beeldenbibliotheek met ontoereikende toegang tot miljoenen foto’s… voor nop. Voor je vermaak. Want beken nou zelf; er zitten foto’s tussen die je gewoonweg raken. Een lust voor het oog. En je wil méér. Meer van al dat moois.

Hocus pocus..
Soms gaat het verder dan dat en zijn deze in eerste opzicht onschuldige foto’s meer bewerkt dan je lief is. Ga jezelf maar na, net als in het offline leven wil je (nog) beter voor de dag komen. Iedereen weet tegenwoordig hoeveel je met photoshop kan omtoveren en misleiden. Zoveel dat er soms zelfs een lichaamsdeel mist of de persoon bijna niet meer lijkt. Zo verscheen Marthe van K3 wel heel anders op de cover van een nieuw album dat fans haar nauwelijks herkenden:

Marthe K3
Links voor en rechts na bewerking. Damn, wat een verschil. Dit gaat te ver. 👎🏻

Makeup Cam app
Nou wist ik van het bestaan van speciale make-up apps waarmee je jezelf kan opvijzelen. Ik heb er als onlinenerd heus wel eens eentje geïnstalleerd en uitgeprobeerd, maar die waarvan ik de naam al niet eens meer weet viel nogal tegen. Ik zag niet genoeg effect in de foto dus meteen maar verwijderd. Tot gisteren bij toeval (ik zocht in de appstore naar fotobewerkingstools als Rookie Cam en Mixtures) mijn oog viel op de Makeup Cam. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik ‘m meteen gedownload en geopend voor een nieuwe poging. Daarmee ging er ook echt een wereld voor me open. Ik kan hiermee werkelijk al mijn imperfecties verkleinen ofwel mijzelf met een paar snelle swipejes cosmetisch opleuken – gelukkig alleen op het scherm en niet permanent. 😬

Van boerentrien naar glambarbie?
De ‘Auto Retouch’ liet ik meteen links liggen (dit is alleen maar een gekleurd filter – nu even niet spannend genoeg), maar de verdere opties.. ha-le-lu-JA! 🙏🏻 Je kan je gezicht softenen voor een zachte en egale (lees plastic) uitstraling. Je wangen blemishen, je gezicht smaller en dus slanker maken, je ogen vergroten en verscherpen, je neus liftenen en ook smaller maken, je glimlach uitlijnen en om het Hollywood gehalte te verhogen: je tanden witter maken. En dat alles met mate dus je kan het zo gek (eh nep) en subtiel maken als je zelf wil! En dat in nog geen 30 seconden. Fantastisch toch? Ik ben onder de indruk. Ik vind mezelf een stuk… glamoureuzer. Kijk maar mee:

 

lianne-echt-en-nep
Links onbewerkt (voor) en rechts bewerkt (na)

Ja, ik kan toch zo op de cover van de Vogue? 💁🏼 Niet? Dan ga ik na deze ‘subtiele’ gezichtsaanpassingen nog even finishing touchen met make-up. Nee hoor, ik heb al genoeg gezien. Er zijn overigens meerdere varianten van deze app waar je dit wél kan doen zoals YouCam Makeup: Selfie Makeover of Visage Lab. Enjoy!

Afknapper in het echt
Maar even terug: ook ben ik onder de indruk van dat je er zo makkelijk en snel anders uitziet. Ik denk dat veel ietwat onzekere meiden gauw naar deze app grijpen. En dan? Kom je ze in het echt tegen. Hoe dichterbij je komt, des te minder fancy. Alsof je tijdens het ‘window shoppen’ een perfecte outfit spot en zodra je die in de paskamer met onflatteus licht past, het zo enorm tegenvalt en je gruwelt dat je alleen al de moeite hebt genomen deze afschuwelijke kleding te passen en met een teleurstelling de deur uit loopt. Een regelrechte bummer. Of de leuke jongen die vlot kan typen op het internet, maar face tot face over z’n woorden struikelt en een hoog paniekerig of juist laag en langzaam stemmetje opzet (en misschien ook nog een ranzige pukkel op z’n gezicht heeft die je uiteraard niet op z’n foto’s hebt gespot). Een regelrechte afknapper. Waar zijn we dan mee bezig? 😒

Puur natuur wint
Oke ik beken, bijna al mijn geposte foto’s hebben een lichte bewerking ondergaan. Ik knip grof bij, sleutel wat aan de helderheid en het contrast of ik gooi er een filtertje overheen, maar hier kunnen mijn Photshop skills by far niet tegenop. Ik vroeg mijn vriend, een goede vriendin en mijn moeder welke foto hierboven ze het mooist vinden en hier ook echt eerlijk over te zijn (en dus geen sociaal wenselijk antwoord te geven). Zij waren het er afzonderlijk unaniem eens dat mijn originele foto mooier is. Dat verbaasde me enigszins. De bewerkte is toch juist een mooiere versie van mezelf? Nu ik zelf nog een keer kijk, snap ik waarom en vind ik ook de originele de beste. Puur zoals ik ben. Gelukkig maar! En ik beloof bij deze dat ik mezelf niet meer zo nep maak. Hmm, misschien een klein beetje dan😉

Welke foto vinden jullie beter? En (in hoeverre) bewerk jij foto’s?

Previous Post Next Post