Leuke spots, Levensdingen

6 x waarom een bezoek aan wereldstad Rotterdam indrukwekkend is

Waarom staat Rotterdam op de vijfde plek in de top 10 steden in de wereld die je móet bezoeken volgens ‘Lonely Planet ’s Best in Travel 2016’? Naast dat ik wist dat het een grote havenstad is die je vanaf boven kan bekijken in de Euromast, had ik geen idee tot ik een beetje research deed. En na een bezoekje aan de metropool ben ik helemaal onder de indruk! Ik geef je 6 redenen (inclusief hotspots!) waarom deze topstad ook jouw bezoek waard is.

 Prachtige skyline
Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en staat op nummer drie van de wereld. Niet alleen goed voor de economie, maar ook nog eens een lust voor het oog. De stad wordt dan ook ‘Manhattan aan de Maas’ genoemd. Je kan er uitwaaien (behoorlijk!) aan de Maas, kiekjes maken of in het water te staren. En wat ook heel leuk is (en eng): op vrijwel elke hoek van de boulevards en in een aantal hoge gebouwen. In de Euromast kan je de skyline bewonderen op wel 185 meter hoogte! Mits je helemaal naar de top durft 😉 Ik vond de doorkijkbare trappen van het platform naar de Euroscoop (de lift naar de top) in combinatie met de loeiharde wind een behoorlijke opgave, maar de beloning -het 360 graden uitzicht- is wel echt top!

“This metropolitan jewel of the Netherlands is riding a wave of urban development, redevelopment and regeneration.” – Lonely Planet mini guide

 

Uitzicht over Rotterdam vanaf de Euromast

 Fascinerende architectuur
Ik had altijd een nogal grauw en zielloos beeld bij de stad, maar ik heb met mijn eigen ogen gezien en ervaren dat dit beeld echt beperkt is en niet waar. Je ziet niet alleen maar moderne business gebouwen. Oude pakhuizen en fabrieken krijgen nieuwe bestemmingen, waarbij de oorspronkelijke architectuur een eigentijdse look and feel krijgt.

Een paar van de vele grote business gebouwen

➤ Tropische sferen in restaurant Aloha
Aloha is zo’n bijzondere plek waar oud en nieuw samenkomen. Het restaurant is namelijk gevestigd in de Wildwaterbaan van voormalig subtropisch zwemparadijs Tropicana. Dit is meer dan een eetplek: het is een bar, stadspark, koffiebranderij en het heeft een terras dat uitkijkt over de Maas. Naast lunch, diner, kan je er ook terecht voor (zakelijke) evenementen, bruiloften, bedrijfslunches en borrels. Hoe gaaf! Wij genoten van een verfrissend drankje (homemade gemberbier is een aanrader!) en ik geloof dat meneer schildpad met z’n aanhoudende blik ook wel een slokje lustte. In de zomer lijkt het me echt the place to be. Nu ziet het terras er een beetje treurig uit. Voor sunny pictures ga je naar instagram en een uitgebreide review lees je op de htspt blog.

Een deel van de oude wildwaterbaan met het terras

Meneer Schildpad

Het terras is ideaal voor gezellige zomeravondfeestjes

Prachtig uitzicht vanaf het terras

➤ Kubuswoningen van Piet Blom
De Kubuswoning, ook wel paal- of boomwoning genoemd, is ontworpen door architect Piet Blom. Hij wilde een soort dorp in de grote stad te ontwerpen waarbij hij de huizen zag als bomen en het hele complex als een bos. Dit uitgangspunt verklaart ook meteen de naam Blaakse Bos. De kubussen zijn als het ware gekanteld, waardoor drie zijdes naar de grond gericht zijn en drie naar de hemel. Op de (verkeersvrije) promenade onder de kubuswoningen bevinden zich kleinschalige bedrijven, winkels, een school en een speelruimte voor kinderen. Eén van de woningen, de Kijk-kubus, fungeert als een publiekelijk museum over het leven in en inrichten van paalwoningen. We hebben zowel de buiten als binnenkant bekeken (entree 3 euro per persoon).

Het interieur van de kubuswoning met meer focus op architectonisch design dan op praktische functionaliteit

➤ Je ogen uitkijken en je buik vullen in de Markthal
Zoals je ziet heeft de nieuwe blikvanger van Rotterdam een uniek ontwerp en vorm. Een gat in het midden en boog met kunst op de wanden.  Niet alleen je ogen krijgen de kost, maar ook je buik. Zo telt de hal meer dan 100 vers ‘kramen’.  Van verse groente, fruit en vlees, tot oosterse kruiden en oudhollandse snoepwaar. Je vind het er allemaal. Eten, drinken of rondstruinen: het is heerlijk vertoeven in de Markthal. Een perfecte plek voor kunst- en architectuur liefhebbers. Meer zien van De Markthal? Bekijk mijn blog ‘Komt dat zien en proeven in De Markthal in Rotterdam‘.

Meer zien van De Markthal? Bekijk mijn blog ‘Komt dat zien en proeven in De Markthal in Rotterdam‘.

 Eten en drinken is een beleving
Dineren doe je in 010 niet gewoon. Nee, het is een echte beleving. Door de hele stad vind je chique restaurants, gezellige lunchcafés, eethuisjes, kraampjes en meer. Je kan zelfs op vrijdag al dinerend de stad verkennen in de Restauranttram Rotterdam! Al genietend van een viergangen menu, rijdt je langs de mustsees in de stad. Het aanbod van eten is heel divers – alle keukens van de wereld zijn in de stad terug te vinden. Elke week komt er weer een nieuw tentje bij, vaak van nieuwe, jonge en enthousiaste chef-koks uit de stad zelf. Een recente en wel héél speciale toevoeging aan de foodgemeenschap van Rotterdam is Jamie’s Italian. De wereldberoemde kok opende zijn eerste Nederlandse restaurant in -jawel- de Markthal. Hier eet je de lekkerste pasta’s, salades en desserts naar recepten van Jamie Oliver.

 Alles te koop in het shopwalhalla
Rotterdam is zeven dagen per week een paradijs voor de shopfanaten. Of je nou naar De Koopgoot, de hippe conceptstores in De Meent of de vintage winkeltjes in het Soho van Rotterdam checkt (omgeving Nieuwemarkt en Pannekoekstraat). Laten we ook vooral de Primark niet vergeten die zijn grootste vestiging in Nederland in Rotterdam heeft. En het wat duurdere warenhuis Hudsons Bay natuurlijk, waar de pop-up ballenbak van And See t/m 23 oktober staat. Shop till you drop!

 Prima infrastructuur
Rotterdam is groot. Met de metro ben je zo overal in deze metropool. Wel goed uitkijken 😉 Met al die verbindingen heb ik het gevoel dat ik in het buitenland ben.

Centraal Station Rotterdam

Metrostation Rotterdam

Volop kunst en cultuur
Rotterdam bruist van de energie en creativiteit. Er zijn dierentuinen, musea, theater, muziek, kunst en nog zoveel meer. De stad organiseert regelmatig events. Zo was er eind september een cultureel festijn DJEMAA EL FNA. En de speciale en bekende events om ooit nog eens mee te maken zijn de theaterstukken, voorstellingen en musicals in het Luxor Theater (vlakbij de Erasmusbrug). En eens per jaar North Sea Jazz met rasartiesten zoals Prince, John Legend en Mary J. Blige voor de echte muziekliefhebbers. Check de agenda wat er allemaal te doen is. Leuke instagram accounts om nog meer inspiratie op te doen: htspt RotterdamOPEN Rotterdam en Rotterdam Tourist Information.

What’s next?
Rotterdam is groot en divers. Je bent echt even ergens anders dus een dagje -of zelfs een weekendje- Rotterdam is voor mij zeker voor herhaling vatbaar. Ik wil graag nog een keer naar het Fotomuseum en de Kunsthal, een skybar, uiteten bij één van de vele hotspots (bijvoorbeeld Jamie’s Italian), de rust op zoeken in ‘Het Park’ of juist het bruisende nachtleven in.. het kan allemaal! 🙂

Wat zijn jouw favo spots in Rotterdam? Share share share! 

Previous Post Next Post