Levensdingen, Prikbord

Met deze 5 coole tips overleef jij de hittegolf

Hell sweaty yeah! Bijna de hele zomer wachtten we op het warme weer en dat komt er: gisteren is het Nationaal Hitteplan in werking gegaan vanwege de komende tropische temperaturen. We spreken namelijk van een hittegolf als het langer dan vier dagen meer dan 27 graden is en naar verwachting wordt het wel zo’n 30 graden. Pfoe! Ben jij er al op voorbereid? Het RTL Nieuws adviseert om genoeg te drinken, ’s middags de gordijnen dicht te doen en ’s nachts een raam open te zetten. Dit zijn zeker belangrijke must do’s, maar dit ligt natuurlijk wat voor de hand en veel van ons weten dit dan ook wel. Tijd voor nieuwe, originele tips en trucs om je zweetgehalte in toom te houden!

1. Drink IJskoud water

Dat we genoeg water moeten drinken dat weten we dus. Dat wil je toch het liefst zo koud mogelijk? Vul je flesje voor de helft en vries het in. Vergeet dan vervolgens niet je flesje uit de vriezer te halen (zet eventueel een melding in je telefoon) en vul ‘m daarna bij. Zo heb je al gauw ijskoud water dat je direct kan drinken.

2. Maak een outdoor minidouche
Het meest ideaal is natuurlijk een opblaasbadje in de tuin (vol met ijsklontjes graag). Maar als je de tijd of ruimte er niet voor hebt, dan is een minidouche door een gieter, een jerrycan of een groot melkpak met handvat op je balkon ook heel welkom. Prik of snij gaatjes in de dop, vul ‘m met koud water en hoppa daar is je coole selfmade minidouche! Vergeet de refill niet (je kan van te voren een teil vol water klaarzetten), want voor je het weet is ‘ie alweer leeg. Liever een echte douche? Zet dan de temperatuur juist wat hoger dan je gewend bent.

2. Verkoel je onder een natte doek en washand met ijsjes
Maak een thee- en/of handdoek nat en leg deze in je nek en op je schouders. Wedden dat jij je meteen een stuk afkoelt? Om je lichaamstemperatuur nog meer te laten zakken, maak je ook een washandje nat, stop je hier drie ijslollies in (je weet wel die lange doorzichtige limonade ijsjes in allerlei smaken) en legt het washandje op je armen, hoofd en waar je ‘m ook maar hebben wilt. Die ijslollies smelten natuurlijk snel op jouw lichaam: niet erg, want die doe je zo weer in de vriezer en kan je ze gewoon opnieuw gebruiken en alsnog opeten. Handig!

4. Verfris je gezicht met een vernevelaar
Wat is nou beter dan een suffe waaier waar je het alleen maar warmer van lijkt te krijgen? Een vernevelaar. Water erin, oppompen en sproeien maar! Lekker verfrissend voor je gezicht. Sommige vernevelaars hebben zelfs een automatisch waaiertje erop. Te chill! De standaard vernevelaars koop je voor nog geen 2 euro bij de Action of Blokker. Deze zijn alleen wel vaak uitverkocht dus als je ze nu misloopt, kan je ze als ze weer zijn aangevuld, inslaan voor de volgende hittegolf. Ook ‘kant-en-klare’ vernevelaars van bijvoorbeeld Vichy of Evian (te koop bij de drogist of in de supermarkt) doen het goed. Deze zijn vaak iets prijziger en niet hervulbaar.

5. Dompel je volledig in het water
Om toch maar met een cliché hint af te sluiten: zoek volledige verkoeling in het water in de buurt. In en rondom Arnhem kan je bijvoorbeeld een duik nemen in zwembad de Klarenbeek, poedelen in de Rijkerswoerdse plassen (Arnhem-zuid) of pootjebaden bij recreatiegebied Rhederlaag (Lathum). Vindt je het niet erg om even te reizen voor het strand? Dan is de kust met de hippe badplaatsen als Scheveningen en Bloemendaal erg gezellig om te vertoeven. Houd wel rekening met de files als je met de auto gaat. Met de trein kan je beter niet teveel spullen meenemen, want van al dat tillen krijg je het echt niet minder warm.

Kan jij helaas niet van het mooie weer genieten, maar moet je werken in de airco (hopelijk)? Dat is ook niet verkeerd. Hoe dan ook: ik wens jullie fijne koele dagen toe! Enne, vergeet niet de ouderen om je heen en natuurlijk je huisdier(en). 🙂

Heb jij ook coole tips? Laat ze hieronder in een reactie weten!

Previous Post Next Post