Leuke spots

Waan je in de caribbean van Kreta op het paradijselijke Chrissi eiland

Palmparasols

Het hoogtepunt van mijn vakantie in Griekenland is een dagje Chrissi eiland. Dit prachtige eiland is een Natura 2000 beschermd natuurgebied en wordt ook wel Gaidouronissi genoemd dat ezeleiland betekent. Nu lopen er geen ezels meer rond, maar mensen (uiteraard in in zwemkleding en een camera in de hand 😉 ). Golden beach aan de noordzijde van het eiland heeft een waanzinnig wit zandstrand van 1,5 kilometer met een azuurblauwe zee. Dit samen met de rieten palmparasols geven je het gevoel dat je je in de Caribbean waant. Tijdens mijn rondreis door Azië vijf jaar terug heb ik mooi(st)e stranden gezien en dit is er toch wel één om in het rijtje te zetten. En dat gewoon in Europa! 

Chrissi is het meest zuidelijke en warmste eiland van Europa met prachtige stranden

Op een onbewoond eieeeiland
Het eiland is onbewoond met een taverne waar je wat eten en drinken kunt kopen en ook een beachbar (met cocktails!). De prijzen liggen wel wat hoger dan op het vasteland. Je kan er door het heldere water ook goed snorkelen al is er weinig te zien wat betreft koraal en vis. Bij aankomst zijn er gelijk een paar gezellige stalletjes met strandspulletjes te koop. Vanaf de boot is Golden Beach aan de zuidkant zo’n 10 minuten lopen, het zandpad is heeft houten planken wat makkelijker loopt. Onderweg zie je de prachtige natuur met cederbomen en ook nog een paar verkopers onder een boompje met accessoires zoals tassen, sjaaltjes, armbanden, kettingen en horloges. De heenweg had ik hier geen zin in, maar hoopte dat ze er op de terugweg nog zouden zitten en ik had geluk dus kocht een simpel maar bijzonder armbandje met steentjes bij een lief stel die deze met zorg hebben gemaakt. Die staat ook leuk bij mijn andere souvenir, een aqua blauw jurkje. mrgreen

Dagtochtje
Je kan vanuit verschillende plekken op Kreta een dagexcursie boeken. Wij reden zelf een uur met onze huurauto vanaf Piskopiano naar Ierapetra. In dit havenstadje ga je afhankelijk van de druktes op de boot voor 25 euro per persoon. En je betaalt bij de boot ingang nog eens 1 euro per persoon eilandtoeslag. De boot gaat meerdere keren in de ochtend (wees op tijd en informeer ter plekke naar de timetable) en doet er ongeveer een uur over. Een tip: de boot wiegt best wel heen en weer dus als je snel zeeziek wordt, neem dan van te voren een reistabletje en koop cola tegen de misselijkheid. En ga op de boot nog even naar het toilet, want op het eiland staan alleen een paar dixies. Wij hadden een van de laatste boten die vertrok om 11.30 uur (de laatste die dag ging om 12.50 uur) dus toen wij aankwamen was het strand al behoorlijk druk en de bedjes met parasols bijna allemaal bezet. Deze zijn welkom zodat je relaxt in de schaduw kan liggen. Gelukkig hadden we er nog twee gevonden en daar betaalden we samen 10 euro voor. Het voordeel van een latere boot is dat later in de middag ruim voordat je terug gaat, bijna iedereen alweer is vertrokken. Dus je kan dan mooie foto’s maken van een (bijna) leeg strand en zee.  Zie nou zelf, dit is toch een (on)werkelijk paradijsje?

“Dit is toch een (on)werkelijk paradijsje?” 😀

Op de boot naar Chrissi

Vanuit Ierapetra op de boot naar Chrissi

Vanaf de boot

De noordkant van Chrissi vanaf de boot

Onze cruise

Onze cruise

Een stalletje met strandsouvenirs

Een stalletje met strandsouvenirs

Mooie schelpen souvenirs

Mooie schelpen souvenirs

Loslopende piraat ;-)

Pas op: loslopende piraat 😉

De weg naar Golden Beach

De weg naar Golden Beach

Ongerepte natuur op Chrissi eiland

Ongerepte natuur op Chrissi eiland

Het strand en de zee

Het strand en de zee

Strandwandelingetje

Strandwandelingetje

Chrissi Beach

Chrissi Beach

Prachtig uitzicht

Dobberen in het heldere zeewater 

Een stukje verder zijn geen stenen meer maar zand

Een stukje verder zijn geen stenen meer maar zand

Palmparasols

Palmparasols

Kiekje samen in de schaduw

Kiekje samen in de schaduw

Een verkoper met zijn spulletjes uitgestald

Een verkoper met zijn spulletjes uitgestald

Wapperende sjaaltjes

Wapperende kleurrijke sjaaltjes

Het bovenste aqua kleurige armbandje met steentjes gekocht

Het bovenste aqua kleurige armbandje met steentjes gekocht

Van te voren had ik vrij hoge verwachtingen en die zijn waargemaakt. Ben je net als ik ook gek op tropisch witte stranden met schoon azuurblauw water en van plan om Kreta te bezoeken? Dit is een absolute must do/see!
Meer tips over Kreta? Ga naar mijn uitgebreide reisverslag.

Ken jij strandwalhalla’s in Europa die je móet bezoeken? Let me know en reageer!

Previous Post Next Post