Leuke spots, Prikbord, Verbeelding

Berlijn is fijn: ontdek 4 hotspots op de fiets

Een tijdje terug alweer (april 2016), was ik samen met mijn vriend een weekend op citytrip naar Berlijn. Wij sliepen in een AirBnB kamer in de rustige en trendy wijk Friedrichshain. Dit waren erg leuke dagen vol indrukken en ik wil een paar tips met jullie delen. Als eerste wil ik jullie even het volgende meegeven: volgens het nieuws is er per 1 mei een verbod ingegaan op het verhuren van woonruimtes via AirBnB. Wij hadden dus het geluk dat het nog net kon, maar er blijven natuurlijk voldoende andere overnachtingsmogelijkheden over.

Eten en drinken

Het viel ons op dat het diverse aanbod in eten en drinken absoluut niet duur was, voor zo’n 10 euro stond er al een goede avondmaaltijd op de menukaart. Als je van vlees houdt, mag je Berlijn niet verlaten voordat je de sinds 1949 befaamde Duitse Currywurst hebt geproefd. Deze worst wordt gegrild, in stukken gesneden, voorzien van kerriepoeder en -saus en op een kartonnen bordje geserveerd. Op vele straathoeken en markten staat wel een verkoper dus eigenlijk ontkom je er ook niet aan. Meer zin in een echte, vullende meesterburger? Dan ben je bij Burgermeister aan het goede adres! Werkelijk goed gebakken, sappige burgers waar je van gaat watertanden. Maar je bent niet de enige, dus wees ervan bewust dat er een rij kan staan en je even moet wachten op je bestelling. Naast verschillende soorten bier, staan er ook veel cocktails op de drankenkaart. De ‘Swimming Pool’ met wodka, blue curacao en cream dronk ik op aanraden van een vriendin en vind ik persoonlijk ook erg lekker.

Op de fiets door de drukke stad
Wil je Berlijn ontdekken met de fiets net als wij deden, dan kan dat. Her en der zijn er fietsenmakers of toeristenwinkels die fietsen verhuren zodat jij lekker kan rondtoeren. Het ligt er natuurlijk aan waarvandaan je fietst, maar de meeste highlights zijn wel te doen qua afstand. Het voordeel van een fiets huren is dat je zelf kan bepalen hoeveel tijd je ergens voor neemt en onderweg kan je zelf stoppen wanneer je wilt. Houd er wel rekening mee dat Berlijn over het algemeen niet over afzonderlijke fietspaden beschikt zoals in Nederland, zeker in het centrum zijn ze niet te vinden. Let dus goed op het verkeer om je heen. Vindt je een offline kaart lezen ook niet zo handig? De app ‘Cityplanner’ brengt je met gemak overal naartoe.

Alexanderplatz
Dagelijks komen er meer dan 300.000 (!) mensen op deze lokale ontmoetingsplaats en verkeersknooppunt. Dit bekende en drukke plein geeft een kermissfeer, want er staan veel kraampjes met allerlei lekkernij, spulletjes en er zijn een paar attracties zoals een draaimolen en trampolinespringen. Je kijkt uit op de televisietoren (Fernsehturm) en je vindt er (grote) winkels zoals Primark. Één van mijn huidige meest favoriete winkels heb ik hier ontdekt: Promod. Naast wat eten, drinken, rondlopen en/of winkelen heb je hier verder niet veel te doen en zien. Dus hop, op de fiets en verder!

Holocaust Monument

Uiteraard móet je in Berlijn een bezoek brengen aan dit indrukwekkende monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,5 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. Het veld met de golvende blokken roept volgens de architect die het monument heeft ontworpen een gevoel van desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind (Wikipedia). En dit voel je ook wel een beetje als je erdoorheen loopt. Echter geeft deze trekpleister door de drukte wel een groot toeristisch gehalte.

Mauerpark
Is het weer aangenaam en heb je na al die bezienswaardigheden zin om te chillen? Ga dan op zondag naar het Mauerpark. Dit is een groot park met een gigantische hippieachtige vlooienmarkt waar je lekker kan rondstruinen. Neem een picknickmand en een kleedje mee of laat je bedienen bij één van de vele heerlijke eet- en drinktentjes. En wellicht vind je er een leuk souvenir.

Club der Visionäre
Nog zo’n fijne ‘hangout’ plek is Club der Visionäre, verscholen in een oud boothuis aan het water. Het terras is gemaakt van vlonders en met de grote boom in het midden lijkt het bijna alsof je in een grote boomhut zit. De sfeer is hier echt top: met gezellige lichtjes, een chill muziekje op de achtergrond en ietwat versleten bankjes en een drankje in je hand zit je helemaal goed. Krijg je er niet genoeg van? Deze overdag rustige relax-plek verandert in de avond in een drukbezochte club.

Bovenstaande tips schreef ik vanuit mijn eigen ervaring. Als je nog meer tips wilt over Berlijn dan kan je ook die van BNN eens bekijken. Enjoy!

Previous Post Next Post