Creabea, Leuke spots

Hoe is het om street art kunstenaar te zijn? Ik leerde straattekenen tijdens het World Street Painting festival

Publiek :-)

Hoe is het om street art artiest te zijn? Dat ervaarde ik vorig weekend tijdens de World Street Painting Masterclass als onderdeel van het gelijknamige festival van 7 t/m 9 juli in Arnhem. Na een kleine overdenking pakte ik deze grootse uitdaging aan met beide handen vol krijt. Ik maakte mijn allereerste straattekening onder begeleiding van de pro’s en dat deel ik graag met je.

Wat is street painting?
Zoals World Street Painting omschrijft is het een krijttekening, een kunstwerk, op een stoep of plein dat live voor je neus gemaakt wordt. Hierin staat het maakproces en de afbeelding centraal. Street painting is een perfecte manier om een thema of kunst in de stad op een laagdrempelige manier aan een breed publiek over te brengen. In 3D street painting kun je als publiek plaatsnemen en onderdeel zijn van de illusie. Fotografie van mensen in verschillende poses in de kunstwerken zorg voor interactie met de kunstvorm en voor verrassende plaatjes. Het world Street Painting Festival is een jaarlijks festival met internationale kunstenaars en bestaat uit vijf dagen live actie Street Painting en een expositieperiode van 2 maanden op de pleinen in de Binnenstad van Arnhem. Bekijk in het filmpje hieronder hoe Leon Keer zijn 3D tekening maakte.

Hoe kom ik erbij?
Als inwoonster (zeg gerust ambassadrice) van Arnhem ben ik graag op de hoogte van wat er te doen is in de stad. En dat is veel leuks! Zo zag ik een tijdje terug de Masterclass World Street 2D & 3D Painting voorbij komen op social media met de mogelijkheid om live deel te nemen tijdens het internationale festival. ‘Wauw, dat wil ik!’ kriebelde het meteen. Toch heb ik het even laten rusten, want is een weekend lang straattekenen iets voor mij? Ik kan best aardig tekenen en schilderen, maar de laatste tijd ben ik daar niet echt actief in geweest. Bovendien had ik geen idee hoe het is om -op stoepkrijten als kind na- op straat te tekenen. Tja, daar kom je maar op één manier achter. Al gauw besefte ik dan ook dat dit dé kans is om het creatief bezig zijn weer op te pakken, want een street art tekening maken en leren van de pro’s in eigen stad is toch hartstikke gaaf? Gewoon meedoen dus! Na overleg met de organisatie koos ik voor 2D (een platte tekening), want 3D is best wel technisch doordat je de hoogte en diepte in gaat.

Inspiratie voor een ontwerp
Het thema dit jaar was ‘nature’ en dat vind ik leuk! Maar hoe kom je aan inspiratie voor een straattekening? Een kijkje op Pinterest en ik wist het: een kleurrijk dier. Alleen welke? Er zijn zoveel mooie! Een vlinder, papegaai, pauw.. en toen zag ik de flamingo: ja die wordt het! Je ziet dit populaire dier nu overal in het zwembad, op kleding en op nog veel meer spullen. Dus waarom niet op straat? Een flamingo dus. Die laat je niet alleen staan dus ik kies voor twee flamingo’s (één grote van dichtbij en één kleine in de verte) met een palmboom én een zon!  Yes, dat wordt een lekker zomers plaatje.

Inspiratie voorbeelden

Voorbeelden ter inspiratie

Wow, vet cool
Hoe begin je? Na het ontvangen van de box vol (bij elkaar geraapte) spullen, kies je de plek waar je je tekening maakt. Je bepaalt hoe groot je de tekening wilt maken (voor ons was een deel gereserveerd tegenover de Pathé bij Centraal station) en dan begin je gewoon met het tekenen van de contouren. Niet de afmetingen uitrekenen, gewoon freestyle uit vrije hand aan de slag. En dat lukte boven verwachting goed. Heerlijk om gewoon op gevoel te tekenen. Het enige ‘lastige’ vond ik de verhoudingen bij de snavel van de grote flamingo. De rest had ik vrij snel staan – met een beetje hulp van een buitenlandse pro. Van alle kanten hoorde ik leuke reacties. Kinderen riepen enthousiast: ‘Wow, een flamingo! Vet mooi!’ en bleven stilstaan om te kijken. Hoe tof is dat! Ook de bezoekjes van familie en vriend met een lekker drankje waren heel welkom 🙂

Publiek :-)

Publiek!

Jij bent (hobby)kunstenaar?
Door al die leuke reacties voelde ik me ineens een artiest, een bezienswaardigheid. Best leuk al die aandacht! Voorbijgangers bleven stilstaan en maakten gezellig een praatje (goed om even mijn benen te strekken). Ze vroegen dan of ik een kunstenaar ben, want zo zagen ze me. Terwijl ik dan nonchalant antwoordde: Nee hoor. “Als hobby dan?” Nee eigenlijk ook niet, dit is mijn eerste straattekening. En dan stomverbaasd: “Goh, knap hoor. Je kan het wel.” Gelukkig.. sta ik daar casual ‘maar wat te doen’ pakt het nog goed uit ook 😉

Krijterdekrijt
Krijterdekrijt – in actie

Work in progress
Ondertussen ontdekte ik bij andere deelnemers fellere kleuren krijt dus die heb ik op vriendelijk verzoek meegenomen om mijn tekening feller te maken. Ik transformeerde mijn flamingo van zalmkleurig naar felroze zoals je ze veel ziet. Veel opvallender ook. Om toch nog een beetje diepte te creëren in mijn werk, paste ik wat schaduwen, highlights en details toe. Van een andere deelnemer leerden mijn 2D mattie Tessa en ik hoe we met water de tekening wat dekkender kregen en zo een verflook onstond (toen ik zelf experimenteerde was al het pastel weg 🙄 ) Much better!

Felle kleur en water aanbrengen

Felle kleur en water aanbrengen

Het eindresultaat
Uiteindelijk is mijn tekening ontstaan uit een combinatie van de voorbeelden en gaf ik er een eigen veeg eh draai aan. Tada, wat vind je ervan? Ik ben best trots!

Ik en mijn street art tekening!

Ik en mijn street art tekening!

Let go flamingo
Oooo. Ondanks dat het tekenen soepel ging, was het fysiek behoorlijk intensief. Na een dag hurken en hangen in niet-ergonomische houdingen voelde ik het dan ook heel erg. Ruwe, pijnlijke vingers en wát een spierpijn in mijn benen en rug zeg. Ik leek net een oud vrouwtje en kan me niet herinneren dat ik het ooit zo erg heb gehad (misschien hielp het als ik net als een flamingo af en toe op één poot zou staan? 😛 ). Maar het was het waard! Nu de pijn inmiddels helemaal weg is, vrees ik dat ook mijn kunstwerkje bij deze harde regenbuien snel wegspoelt. Gisteren heb ik even gekeken hoe de flamingo’s erbij lagen en verbaasde me erover dat de tekening nog wel goed te zien is – alleen wat vager. Meevaller!

Ik kijk terug op een inspirerend en creatief weekend die ik niet had willen missen. Alle 3D tekeningen zijn nog te zien t/m 3 september 2017. Aangezien ik regelmatig in de stad te vinden ben, bewonder ik het professionele werk van de artiesten gaandeweg. Neem je ook een kijkje? Mocht een bezoekje aan Arnhem voor die tijd niet lukken, bekijk dan de aftermovie voor een impressie. Tot volgend jaar!

 

Alle deelnemers van de Masterclass 2D + 3D World Street Painting

Alle deelnemers van de Masterclass 2D + 3D World Street Painting

Lijkt het jou ook leuk om een straattekening te maken? En heb je nog tips waar je mooie street art kan vinden in (omgeving) Arnhem? Let me know!

Previous Post Next Post